“I don’t photograph what I see. That’s not what interests me. I photograph only what I find intriguing.” – Irving Penn in 1991

Irving Penn

De cand am inceput sa fotografiez portrete, m-au fascinat fotografii si lucrarilor lor. Fotografi ce au trait cu mult inaintea nostra sau contemporani, fotografi de la care am invatat si continui sa invat.

Am decis, macar o data pe luna, sa va povestesc cate ceva despre fotografi celebri si sa admiram impreuna fotografiile lor celebre si minunate si/sau despre persoane ce le admir (mentori de la care am invat )

Astazi vom afla despre Irving Penn si ii vom admira fotografiile unice si spectaculoase.

Los Angeles Times l-a descris drept „un mare maestru al artei fotografice americane, al cărui simţ estetic, combinat cu o senzualitate surprinzătoare, a definit un stil vizual special, pe care el îl folosea atât pentru rochiile unor designeri celebri, cât şi pentru nuduri plinuţe, portretele unor artişti faimoşi sau ale unor şefi de trib, pentru mucuri de ţigară sau pentru ambalajele unor produse cosmetice”.

Irving Penn  a lucrat ca si fotograf pana la finalul vietii. El a murit in 7 octombrie 2009. Ultima lui lucrare din Vogue fiind in august 2009.

irving penn

A fotografiat pentru Vogue în perioada 1943 - 2009, creând 165 de coperți - mai mult decât orice alt fotograf din istorie. Timp de 66 de ani!

A realizat unele dintre cele mai iconografice portrete fotografice din istorie, inclusiv cele ale lui Pablo Picasso, Marcel Duchamp și Truman Capote.

Irving Penn

Ce m-a atras pe mine la el, la fotografiile lui?

Stilul lui unic in portrete cat si in fotografiile fashion.

Portretele lui sunt simple,  persoana din fotografie fiind unicul subiect principal. De cele mai multe ori chiar fara culoare. Cele mai iconice portrete ale lui sunt alb negru.

“A portrait is about the subject and nothing else.”

Inainte de a deveni fotograf, a fost pictor, Tocmai de aceea fotografiile lui nu erau doar simple fotografii, un click si atat. Fiecare fotografie era o creatie. Fiecare fotografie o crea, gandind ca un artist.

Cu cat privesti mai mult fotografiile lui, poti vedea linii si forme. Uneori, aceste elemente neobișnuite de design au fost create chiar de corpurile subiectului său. (ex maini)

Irving Penn

Lumina ce o folosea este printre lucrurile ce m-au atras cel mai mult la portretele lui. In multe portrete folosea lumina directionala (venea dintr-o parte a subiectului), creand un look dramatic.

Irving Penn a fotografiat o multime de celebritati, supermodele si politicieni, dar in acelasi timp a fotografiat si  oameni simpli ,diferiti din toata lumea.

Eu personal iubesc portretele lui, admir fotografiile lui fashion, precum si cele still life.

 

 

Share

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ANPC

Solutionarea Online a Litigiilor